Online Diary cerita tentang kita: 2014

*

*
welcome to my blog sharifah shima

Thursday, October 30, 2014

My E-Day Alhamdulillah



Hidup sederhana itu lebih indah - Shima

Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah...
one step closed.. 24102014
semua berjalan dengan lancar..
terima kasih kepada my family, sedara mara 
dan juga rakan-rakan 
yg turut hadir dan membantu 
untuk majlis ini..
majlis yang agak simple 
disebabkan majlis tidak dirancang terlebih awal
tarikh ditetapkan 2 minggu sebelum majlis
bagaikan mimpi...
tapi inilah reality.. *aceewahhh mcm AF pula .. ngee
berkenalan pada 19.08.2012
mengikat tali pertunangan pada 24.10.2014
tarikh nikah?? haa.. tunggu dulu.. insyaALLAH pelan2

BerdoaPenuHarapan














Wednesday, September 17, 2014

HAKIKATNYA KITA TAK SEMPURNA



Setiap manusia yang Allah jadikan mempunyai 
kelebihan dan kekurangan tersendiri, 
Allah itu maha Adil, tidak dijadikan seseorang 
manusia itu hanya mempunyai kekurangan tiada 
kelebihan, dan tidak dijadikan seseorang manusia
 itu hanya mempunyai 
kelebihan tidak mempunyai kekurangan.
Ada hikmah di setiap kejadian Allah,


Pada pendapat aku, Allah jadikan manusia dengan 
kelebihan, supaya lebih terasa yakin diri dalam 
menjalani hidup sebagai hamba di muka bumi ini, 
supaya kita tak terasa terasing dengan dunia, 
manakala Allah menganugerahkan kekurangan 
diri, supaya kita tidak bermegah-megah 
dan sombong di atas dunia ini,
 supaya kita tahu hakikatnya kita hanya 
seorang manusia yang lemah,
 hanya ALLAH yang maha sempurna.

Aku manusia yang mempunyai banyak kekurangan, 
kadang-kadang disebabkan kekurangan diri ini, 
aku rasa amat rendah diri sekali.
 Sejak dua menjak ni, aku mudah mengalirkan air mata, 
mudah terhiris dengan kata-kata yang berbisa
 untuk diri aku.

Benar kata orang tua-tua, banyak ujian yang
 melanda diri apabila diri 
makin hampir ke gerbang perkahwinan, 
walaupun bukan ujian dengan bakal suami, 
ada ujian lain yang menghimpit kita. 
Alhamdullilah aku masih mengucap 
kesyukuran sekurangnya Allah tidak menguji 
aku dengan ujian bakal suamiku. 
Mungkin ada hikmahnya apabila aku jarang berhubung 
dan tidak berjumpa dengan dia.


Apabila kata-kata berbisa menghimpit aku, 
mudah benar air mata
 ini mengalir, aku tak minta kekurangan itu pada diriku. 
Aku hilang kesabaran,
 hilang pertimbangan, terasa terluka.
 Aku cuma manusia biasa yang lemah yang
 sentiasa mengharapkan bantuan 
dari ALLAH YANG MAHA KUASA.


Aku mohon maaf andai kekurangan aku ini menyusahkan 
hidup kalian, sebab aku cuma aku, 
manusia biasa yang banyak kelemahan diri 
dan tak lari dari melakukan kesilapan, 
dan aku mampu berdiri 
di dunia hanya kerana ihsan dari Allah,
 hakikatnya aku cuma 
manusia yang lemah dan hina disisi ALLAH.


YA ALLAH BERILAH AKU KEKUATAN DALAM 
MENYUSURI HARI-HARI MENDATANG, 
HANYA PADA ENGKAU AKU DATANG
 DAN PADA KAU AKU KEMBALI, TERKADANG 
AKU MERASA AMAT LEMAH, 
TERLALU LEMAH, ALLAH AMPUNILAH 
AKU DENGAN KEKURANGAN KU INI.

                                          ROBI YASIR WALA TUASIR

Wednesday, April 30, 2014

Selamat Datang 1 Rejab


 "Brg siapa yg memperingatkn bulan Rejab kepada saudara2 semuslimnya, maka api neraka diharamkn menyentuhnya." Sama2 kita mempertingkatkan lagi amal ibadah kita di bulan Allah ini...insyaAllah. Semoga segala ibadah diterima & diberkati Allah. Amin..

Monday, April 28, 2014

Wahai Bakal Imamku..




"Buat bakal imamku, akan ku persiapkan diriku sebelum kau menikahiku, agar tibanya saat ijab kabul itu, aku takkan memberatimu memikul dosa-dosaku, dosa auratku, dosa lidahku...

Aku mengharapkan solehmu, meskipun aku bukanlah solehah, akan ku cuba menjadi isteri solehah, penyejuk mata, pendamai hatimu agar kita sama2 mencapai mardhatillah...

Aku impikan tahajudku sebagai seorang makmum kepada seorang lelaki bernama suami. Yang ingin dibimbing itu aku." ♥


Wahai bakal imamku,
Di saat kau meminta diri ini, lihatlah agama yang ada dalam diriku.
Adakah aku layak mendidik zuriat-zuriatmu akan datang ?
Jangan kau pandang akan kecantikan luaran yang Allah anugerahkan
Kecantikan luaran ini ada pada setiap wanita
Sekiranya engkau bakal menjadi imam pada solat malamku
Bimbinglah aku menjadi yang terbaik untuk keluarga kita

Wahai bakal imamku
Aku ingin mencintaimu kerana Allah
Aku ingin menyayangimu kerana Allah
Aku ingin kau seorang yang soleh
Agar kau mampu membimbing aku menjadi solehah
Kerana aku ingin menjadi isteri yang solehah
Aku ingin menjadi tulang rusuk kiri yang teguh untukmu
Aku ingin menjadi srikandi yang sentiasa berada di sisimu

Wahai bakal imamku
Dan andai ada salahku
Tegurlah aku dengan penuh kelembutan dan kebijaksanaan
Sesungguhnya aku punya banyak kekurangan
Andai kau menerimaku seadanya
Bantulah aku untuk mencapai syurga-Nya

Friday, April 25, 2014

"Cinta Monyet Zaman Sekolah"



   CINTA MONYET . Apa tu ? Monyet pun reti bercinta ke ? Menurut bahasa tak berapa nak scientific nya cinta monyet ni adalah istilah orang orang tua terhadap monyet bila bercinta . Monyet ni kan hyperactive , suka sangat tukar tukar panjat pokok . Lebih kurang lah tu kan kan kan ?

Tengok budak-budak sekolah zaman sekarang sangat advance. Dengan ada teknologi yang makin canggih seperti internet, ipad, telefon bimbit membuatkan mereka lebih advance untuk berkawan. Kalau digunakan untuk kebaikan takpe. Tapi jangan guna kan untuk benda yang tidak berfaedah.


Tahniah My Classmate Yuyu Nini, Akhirnya cinta di zaman persekolahan telah pun berakhir dengan penikahan.. congrate dear.. cepat-cepat buat baby.. hihi..:P 



shima pun dulu ada juga cinta monyet.. first love, bercinta di usia 14 tahun hingga 16 tahun.. hampir 3 tahun.. akhirnya terpisah. Bercinta "Bagai Nak Rak" time tu sampaikan cikgu-cikgu pun tahu pasal kami. yela dia kan top student.. first class..

xde yang menarik pun banyak 'babak' air mata je.. Dia seorang yang panas baran if tersilap sikit mula la naik tangan, xtahu la kenapa shima boleh bertahan time tu.. maybe tak boleh berfikir lagi kot, yela baru nk 'up' katakan.. hihi... Tapi ada juga yang bagus dalam diri dia, bab pelajaran no satu la then bab aurat perempuan.. haa.,. yang tu memang dia jagala..

lastly bila dia dah sambung study, shima time tu form 5 kami berpisah.. sebab apa berpisah?? hmm.. sebab orang ke 3 laa.. boleh dikatakan banyak sangat la org ke 3 tu.. selebihnya, takdir.. Jodohkan rahsia Allah..

But now, i'm happy with my MR. Imigresen..
Alhamdulilah.. 
3 bulan lagi genap 2 tahun.. hope tahun ni menjadi apa yang di rancang.. Amin.. 

Ya ALLAH seandainya telah engkau catatkan dia milikku tercipta buatku, satukanlah hatinya dengan hatiku YA allah :'( titpkanlah kebahagian antara kami dihati kami agar kemesraan itu abadi.. meskipun jika jodohku orang pantai timur , selatan , utara itu adalah dariMU ya ALLAH. :)

p/s:  kepada adik-adik di luar sana, janganlah terlampau obses sangat dengan cinta monyet ni.. fokus study dulu ye.. akak dulu pun banyak silapnya, semua ini memberi pengalaman dan kematangan untuk akak maju ke hadapan. 

Thursday, April 24, 2014

Selamat Malam Blogger..









Selamat Malam sayang-sayangku.. Semoga Tido Mu Di LindungiNyA. .  (:


Monday, April 14, 2014

Cinta Muka Buku.. Give ur Opinion..




Assalamualaikum..

Cinta Muka Buku..Give ur opinion??
btw arini shima nak buat entri pasal 'Bercinta Di Facebook ' atau 
dikenali sebagai "cinta muka buku"
macam lagu Najwa Latif tu.. hihi.. (:


okay.. shima nak share sikit la pasal cinta muka buku ni..
banyak yang kata xakan kekal, dan plastik..
sebenarnya xsemua macam tu, walaupun banyak mcm tu.. * ehh macam mana tu?? hihi.

shima ada kawan yang sudah berkhawin, kenal di facebook , just kawan.. 
adala diaorang jumpa sekali, dua.. then, lepas tu berhubung hanya
di mcj je.. tup2 dengar cerita nak khawin.. Alhamdulilah.. 
akhirnya dia dapat buktikan cinta muka buku sebenarnya bleh juga ke alam perkhawinan.
sekarang ni nak masuk dua orang anak dah.. congrate dear.. 

tapi ada juga pengalaman sendiri dan kawan-kawan..
kadang-kadang  tak boleh percaya sangat cinta muka buku ni..
banyak keburukkannya.. yang dapat elok tu mungkin dah jodoh dan takdir dia..

okay disini shima cuma nak minta Pandangan je tentang cinta muka buku ni.. 
sapa-sapa yang rajin berikan la pandangan ye.. *sharing is caring kan.. heheh (:


Saturday, April 05, 2014

Alor Star Dihujani Bunga Sakura Kedah




Ya Allah, kuar-kuar dari rumah terkejut tengok pokok-pokok di kawasan rumah aku (area alor star) cantik sangat.. dah macam pokok sakura dah.. xpayah pergi oversea dah, alor star pun dah ada.. wahhhh.. teruja nya..sekarang kan musim khawin ramai pengantin kuar beroutdoor ke kawasan bunga-bunga ni..

jom kita lihat gambar-gambar yang menarik.. 







ni di area Mergong Alor Star kedah.


Area Pendang..


Area Stadium Darulaman Alor Star

banyak lagi di kawasan alor star.. nk berselfie datanglah alor star.. hihi..:P

Sunday, March 30, 2014

SUBHANALLAH






satu perkara yang amat menarik perhatian aku bila keluar berjalan-jalan...

aku betul-betul tak tahu kenapa,
tapi pantang nampak adik-adik kecil yang comel-comel belaka ni, hati ni terus tertawan...
SUBHANALLAH...
memang indah ciptaan ALLAH SWT...
sampaikan terdetik dalam hati ni,
nak ada anak sendiri...
 lagi-lagi yang baru belajar bercakap, memang comel sangat! Haih.. 
memang seronok & syukur sangat-sangat bila punya zuriat sendiri...
tapi untuk mendidik zuriat - darah daging kita menjadi khalifah ALLAH SWT di muka bumi ni memang bukan senang...
tambah-tambah lagi zaman sekarang...
dengan masalah sosial yang berlaku kat mana-mana je,
memanglah kita kena banyak bersabar
sebab banyak sangat dugaan,
lebih-lebih lagi kepada kita yang cintakan Islam...
apa-apa pun yang terjadi,
kita berdoalah,
agar hidup mati kita & seluruh umat manusia sentiasa dalam nikmat Iman & Islam...
AMIIN!!!







Thursday, March 06, 2014

Realiti Kehidupan..


Ya Allah.. sedihnya baca.. just share..:)

30hb , suami dapat gaji RM3,000.00 terus buat internet banking bayar bill air Rm30.00, bayar duit rumah Rm700.00 bayar duit kereta Rm700.00 , bil telephone suami dan isteri Rm200.00 , bill elektrik Rm170.00 , ansuran motor Rm150.00 dan yuran tuisyen anak Rm150.00 ..serta menukarkan Rm150.00 duit pecah seringgit-seringgit untuk belanja sekolah anak anak untuk sebulan...lalu berbekalkan duit baki Rm750.00 balik kerumah jemput isteri dari tempat kerja..terus di sambut ngan isteri satu soalan " ari ni hari gaji abang kan??..jom pergi beli barang dapur byk dah habis sambil bawak bebudak makan luarlah mlm ni sebab I tak laratlah nak masak ari ni... bebudak pun esok hari sabtu cutikan? Suami mengangguk lemah terpaksa setuju demi anak dan isteri.

Sampai di rumah disambut pulak dgn anak yg bongsu " Ayah cikgu adik ckp ari isnin cikgu nak RM20.00 untuk beli baju sukan yg baru." Isteri spontan menyampuk " mintak kat ayah..ayah baru dapat gaji..sambil anak yg sulung pula mencelah .." ayah kakak pun nak duit Rm 30.00 hari isnin untuk beli buku rujukan dah dekat nak peperiksaan ni..Si suami terus mengeluarkan Rm50.00 untuk anak bongsu dan anak sulong ..

Kemudian bila selepas magrib berangkatlah anak beranak ke kedai untuk mkn dan berbelanja barang dapur dan sebelum itu suami singgah isi minyak kereta Rm50.00 langsung ke kedai makan dan makanlah anak beranak tersebut dgn bil makan berjumlah Rm50.00..Setelah itu langsung pergi berbelanja barang dapur dgn jumlah Rm 250.00 untuk barang kering dan Rm 50.00 untuk barang basah..

setelah semuanya selesai pulanglah keluarga tersebut kerumah dgn suami hanya tinggal gaji yg baru dpat pagi tadi sebanyak Rm300.00 sahaja.Maka tidurlah si suami dgn mata yg terkebil kebil mengenangkan baki duit yg tinggal hanya dlm beberapa jam sahaja dapat gaji tadi..
Keesokkannyer pagi sabtu isteri suruh si suami belikan roti canai untuk sarapan pagi...suami pun pergilah beli dgn modal Rm5.00 dan surat khabar Rm1.50.. manakala menjelang petang si isteri dan anak anak ajak suami jalan jalan di pasar malam Jalan TAR sempena malam minggu...si suami ikutkan jugak dlm keadaan dilema bagi menjaga hati isteri dan anak anak.Terpaksa tambahkan lagi minyak kereta sebanyak Rm30.00 ..


sesampai di jalan TAR si isteri berkenan dgn tudung bawal berharga Rm15.00 mintak dibelikan..suami pun keluarkan duit bayar..kemudian bila kedepan sedikit bahagian pakaian kanak kanak pula nampak baju tidur anak anak yg berharga Rm15.00 sehelai..isteri pun selamba kata " bang baju tidur bebudak ni pun dah lusuh..belikan diorg yg baru ni.murah jer Rm15.00 hengget...suami keluarkan lagi Rm30.00 untuk baju tidur anak anak. 

Lalu terus pulang ke kereta untuk balik kerumah bersama sama..tetapi dalan perjalanan nak pulang anak anak merengek dahaga dan lapar .mintak singgah di kedai makan untuk makan mlm...sang ayah kesiankan dgn rengekan anak pun singgahlah di kedai makan tomyam dan makan dgn membayar Rm30.00 lagi..Jumlah keseluruhan baki yg tinggal selepas 48jam dapat gaji ialah Rm188.50.

Esok hari Ahad...isteri suh pergi kedai pagi pagi untuk belikan santan dan sedikit ikan bilis untuk masak nasi lemak sebagai sarapan pagi...suami modalkan lagi Rm7.00 dan Rm1.50 untuk suratkhabar...tinggallah duit gaji genap Rm180.00..Malamnyer pulak beri pada isteri Rm150.00 untuk belanja makan dia di pejabat atas dasar nafkah kepada isteri tercinta...

Maka bermulalah pagi hari isnin si suami dgn berbekalkan modal baki gaji hari jumaat kelmarin sebanyak Rm30.00 untuk isi minyak motor dan makan di pejabat..serta menghitung hari lagi untuk ke 30hb yg akan datang samada sampai atau tidak??....selang seminggu selepas itu pada hujung minggu isteri ajak balik kampung melawat ibu ayah dia di kampung..suami katakan tidak.ada modal...lalu isteri menjawab dgn sinis " kalau ajak balik.kampung saya jer takder duit...klu ajak balik kg saya jer abg kata tak der duit...mana pergi duit gaji abang selama ni....takkanlah seminggu gaji dah tak berduit...abg ada pompuan lain ke??" Terpinga pinga suami nak di jawab jadi perang...nak di ceritakan yg sebenar nanti disalahkan balik kata kita mengungkit hanya sebabkan belanjakan tudung Rm15.00 tu....Uaaaaa Uaaaaa..isteri ku sayang.




Begitulah realiti kehidupan seorang suami yg penyabar demi melaksanakan tanggungjawab dan amanah Allah .

Wednesday, February 19, 2014

Mutiara Kata Prof Dr Muhaya Mohamad



"Imaginasi dan mental movie ialah kuasa minda kurniaan Allah yang paling besar kepada manusia. Ramai manusia gunakan untuk benda negatif dan menakutkan mereka. Jika ubah cara penggunaan maka hidup akan berubah. Imaginasi positif menghasilkan hormon positif, badan akan sihat dan jiwa tenang. Sebab itu perkataan takut, risau, kalau tak jadi, menunjukkan imaginasi negatif. Lihat kehidupan dan kesihatan orang yang banyak takut dan risau berbanding dengan mereka yang ceria dan positif." Prof Dr Muhaya Mohamad

Inginkan Perubahan?



Perubahan ke arah yang lebih baik ?


Bila bercakap mengenai `perubahan' .. banyak perubahan yang boleh dilakukan.. tetapi perubahan yang paling memberi impak ialah perubahan dalam diri sendiri daripada tidak baik kepada lebih baik.. saya percaya ramai yang inginkan perubahan ini termasuklah diri saya sendiri.. adakah perubahan ini telah terlaksana ? 

Memang sukar untuk berubah. Berhijrahlah dari satu tahap ke satu tahap yang lebih baik melalui lima langkah hijrah iaitu melakukan muhasabah, menetapkan azam, menetapkan matlamat, merancang strategi, komited dan konsisten. *tapi komited dan konsisten tu susah nye la aku nak capai. hadoiiii..* So, rangsang diri kita dengan mengubah tabiat agar tidak kekal di takuk lama.

Sebenarnya, kitalah yang lebih tahu dan mengerti tentang diri kita sendiri. Namun, kita kena percaya bahawa setiap orang inginkan kejayaan. Kita mahukan hari ini yang lebih baik daripada semalam. Kita mahu esok yang lebih bermakna daripada hari ini. bukan macamtu?

Bagi aku, hijrah hendaklah dilakukan dengan niat yang tulus semata-mata kerana Allah selaras dengan semangat dan niat hati yang ikhlas untuk berubah. Maka, kita harus muhasabah diri terhadap proses hijrah dalam diri. Tak dinafikan ianya memerlukan proses tidak terlalu drastik dan perlahan-lahan. Tetapi untuk melalui proses itu, adakah detik demi detik, hari demi hari, bulan demi bulan dan tahun demi tahun kita melakukan proses perubahan ke arah yang lebih baik? Adakah solat kita cukup dan lebih khusyuk, pahala kita bertambah dan tutur kata kita lebih baik? Tepuk dada, tengok minda, buatlah keputusan yang terbaik untuk masa depan yang lebih baik!

jom sama-sama berhijrah ! 

Berubah memang sukar. tapi istiqamah dalam perubahan itu lebih sukar.
“rabbana latuzighr qulubana ba`daiz hadaitana…

Wednesday, January 08, 2014

Tazkirah Hari Ini


Dulu waktu sekolah rendah, kalau DATANG LAMBAT, kena denda kutip sampah sekitar kawan sekolah. Naik sekolah menengah, kalau DATANG LAMBAT, pengawas ambik nama dan cikgu disiplin akan sebut nama waktu perhimpunan. Kena denda juga kutip sampah atau cuci tandas. Masuk universiti, kalau DATANG LAMBAT ke kuliyyah, lecturer potong 'carry mark'. Ada juga yang terus tak boleh masuk, lecturer kunci pintu. Bila dah bekerjaya, kalau DATANG LAMBAT, bos akan marah, bonus dan kenaikan gaji terjejas. Bahkan kalau selalu sangat, HR akan hantar showcause letter. Tapi... Kalau DATANG LAMBAT solat jemaah, samada tertinggal rakaat pertama atau bahkan kalau datang ketika tahiyyat akhir, Allah tetap beri ganjaran 27 kali pahala. Tak kena tolak jadi 20, 10 atau 7. Tetap juga 27. Cuma pahala afdhalnya yang mungkin berbeza di sisi Allah.. Allahuakbar... Betapa Allah sangat sayangkan hambaNya.. Ustaz Azhar Idrus Berkata Kita relax and bace ni Perbualan antara Rasulullah & iblis... 

Rasulullah bertanya : “Apa yg kau rasakan jika melihat seseorang dari umatku hendak solat?” 


Iblis menjawab : “aku merasa panas dingin dan gementar” 


Rasulullah : “kenapa?” 


Iblis : “Sebab setiap seorang hamba bersujud 1X kepada Allah, Allah mengangkatnya 1 darjat” 


Rasulullah : “jika seorang umatku berpuasa?”


Iblis : “tubuhku terasa terikat hingga ia berbuka” 


Rasulullah : “jika ia berhaji?” 


Iblis : “aku seperti orang gila” 


Rasulullah : “jika ia membaca Al-Quran?” 


Iblis : “aku merasa meleleh laksana timah diatas api" 


Rasulullah : “jika ia bersedekah?” 


Iblis : “itu sama saja org tersebut m'belah tubuhku dgn gergaji” 


Rasulullah : “mengapa boleh begitu?“ 


Iblis: ”sebab dalam sedekah ada 4 keuntungan baginya, iaitu :


1. Keberkahan dlm hartanya,
2. Hidupnya disukai, 3. Sedekah itu kelak akan menjadi hijab antara dirinya dgn api neraka, 4. Terhindar dari segala macam musibah akan terhalau dr dirinya 


Rasulullah : “apa yg dapat mematahkan pinggangmu?” 


Iblis : “suara kuda perang di jalan Allah.” 


Rasulullah : “apa yg dapat melelehkan tubuhmu?” 

Iblis : “taubat org yg bertaubat” Rasulullah : “apa yg dpt membakar hatimu?" 


Iblis : “istighfar di waktu siang & malam” 


Rasulullah : “apa yg dpt mencoreng wajahmu?” 


Iblis : “sedekah yg diam2” 


Rasulullah : “apa yg dpt menusuk matamu?” 


Iblis : “solat fajar” 


Rasulullah : “apa yg dpt memukul kepalamu?” 


Iblis : “solat berjemaah” 


Rasulullah : “apa yg paling mengganggumu” 


Iblis : “majlis para ulama” Rasulullah : “bagaimana cara makanmu?” 


Iblis : “dengan tangan kiri dan jariku” 


Rasulullah : “dimanakah kau menaungi anak2mu di musim panas?” 


Iblis : “dibawah kuku manusia” 



Rasulullah : “siapa temanmu wahai iblis?” 


Iblis : “penzina”


Rasulullah : “siapa teman tidurmu?”
Iblis : “pemabuk” 


Rasulullah : “siapa tamumu?”


Iblis : “pencuri” 


Rasulullah : “siapa utusanmu?”


Iblis : “tukang sihir (dukun)” 


Rasulullah : “apa yg membuatmu gembira?” 


Iblis : “bersumpah dgn cerai” 


Rasulullah : “siapa kekasihmu?” 


Iblis : “org yg meninggalkan Solat Jum'at” 


Rasulullah : “siapa manusia yg paling membahagiakanmu?" 


Iblis : “org yg meninggalkan solatnya dgn sengaja” 


åååååååååååååååååååååååà AllahuRabbi.. Jom KONGSI *sebarkannya biar bagi 1 dunia tahu apa kelemahan Iblis. åååååååååååååååååååååååà Copy paste


 
Copyright lyssa Faizureen 169; . All Right Reserved by sharifah shima